Uitvaartonderneming Carla de Baaij

Opbaring

Afscheid nemen van een dierbare is aangrijpend. Verschillende emotionele situaties passeren de revue, waaronder een opbaring. Een spannende aangelegenheid, zeker als het de eerste keer is dat dit meegemaakt wordt. Hoe is het verloop eigenlijk?

Wat is een opbaring

Opbaren betekent letterlijk "op een baar leggen". Op bed, in een kist of op een opbaarplank. Bij kistopbaring is de vraag, wordt het een open of gesloten kist? Nabestaanden krijgen zo gelegenheid afscheid te nemen, een laatste moment met hun overledene. Belangrijk, intiem, maar emotioneel ook vaak zeer zwaar. Veel nabestaanden ervaren het daarnaast als waardevol, een zeer persoonlijk moment voordat hun overledene begraven of gecremeerd wordt.
Uitvaartonderneming Carla de Baaij
Uitvaartonderneming Carla de Baaij

Waar vindt een opbaring plaats?

Opbaring kan op verschillende locaties plaatsvinden. Thuis, in eigen vertrouwde omgeving. Prettig voor nabestaanden, niet gebonden aan openingstijden, zoals bij rouwcentra. Daarnaast is er tegenwoordig ook aanbod van "24-uurskamers". Dag en nacht geopend, warm ingericht, zoveel mogelijk in huiselijke sfeer. Andere locaties kunnen een kerk of afscheidshuis zijn. Wordt iemand thuis opgebaard? Dagelijks wordt bekeken hoe het gaat met jullie dierbare.

Verzorging van het lichaam

Goede conservering van een lichaam tijdens opbaring is belangrijk, dit kan met koelplaten, koeling of lichte balseming. Verzorging van een dierbare kan gedaan worden door uitvaartonderneming Carla de Baaij, met of zonder jullie hulp. Helpen kan vaak troostend en positief werken in het rouwproces. Het lichaam wordt gewassen, met of zonder zeep. Bij mannen kan het gezichtshaar worden geschoren. Bij vrouwen kan nagellak of make-up worden aangebracht. Nabestaanden kiezen kleding en sieraden uit die een overledene draagt, na deze laatste verzorging.
Ieder leven verdient een persoonlijk, waardig en vooral menselijk afscheid