Uitvaartonderneming Carla de Baaij

Het afscheid

Een herdenkingsdienst: het meest wezenlijke moment van afscheid. Gevoelens kunnen weergegeven worden door woorden, foto's, bloemen, muziek, vormen waar nabestaanden zich prettig bij voelen. De plechtigheid gaat meestal direct vooraf aan de begrafenis of crematie, maar dat hoeft niet. Diverse varianten zijn denkbaar, zoals een uitvaart in besloten kring, met slechts naaste familie en vrienden.

Begraven of cremeren

Ieder heeft een eigen voorkeur. Bij een begrafenis moet besloten worden waar iemand begraven wordt, welke begraafplaats, een algemeen of particulier graf? De keuze voor één van de twee heeft namelijk consequenties. Eigen of particulier graf (Gemeentelijke- en bijzondere begraafplaatsen)
  • Rechthebbende is eigenaar van het graf en heeft grafrecht.
  • Graven worden voor bepaalde en onbepaalde tijd uitgegeven.
  • Maximaal drie overledenen of asbussen in één graf.
    (Regels hier omtrent kunnen per begraafplaats verschillen).
  • Rechthebbende bepaalt wie in het graf begraven wordt.
  • Doet rechthebbende afstand van grafrechten?
  • Eigenaar van begraafplaats, met inachtneming van wettelijke grafrust van 10 jaar, mag het graf ruimen.
  • Op een graf kunnen, naar eigen inzicht, een gedenksteen of beplanting aangebracht worden, binnen de regels van de begraafplaats en gemeentelijke verordening. Voor onderhoud, bestaande uit het onkruidvrij houden van graven, snoeien van eventuele beplanting, onderhouden van paden en algemene aanplant, wordt een bedrag in rekening gebracht. Dit onderhoudsgeld kan jaarlijks voldaan worden of ook in één keer worden afgekocht.

De plechtigheid kan plaatsvinden in de aula van het crematorium, maar ook elders. Het crematieproces vindt nog dezelfde dag plaats. De as wordt in een asbus gedaan. Deze blijft volgens wettelijk voorschrift minimaal 30 dagen bewaard in een algemene nis van het crematorium. Nabestaanden krijgen zo de tijd na te denken over een definitieve bestemming. Na deze periode is er vrije beschikking over de as.

Algemene graven

De gemeente is eigenaar van het graf en heeft grafrecht. Het is niet mogelijk een plaats te reserveren voor echtgenoot, echtgenote of partner.
  • Maximaal 3 overledenen in één graf, hoeven geen familie van elkaar te zijn.
  • De gemeente bepaalt wie in het graf begraven worden.
  • Graven mogen op last van de gemeente geruimd worden, 10 jaar na de laatste bijzetting.
  • Deze termijn van 10 jaar is niet verlengbaar.
Zodra graven geruimd worden, krijgt men bericht van de gemeente en zullen overblijfselen worden herbegraven in een verzamelgraf of naar keuze in een particulier graf.

Natuurbegraafplaatsen

  • Graf wordt notarieel vastgelegd en blijft eigendom.
  • Eeuwigdurend grafrecht, dit kan per begraafplaats verschillen. Volle terreinen worden teruggegeven aan de natuur.
  • Maximaal 1 overledene per graf, kan per begraafplaats verschillen.

Gedenkteken

Een grafsteen of gedenkteken kent vele vormen en uitvoeringen, passend bij een overledene. Hoeft niet direct bij overlijden geregeld of vastgelegd te worden. Betreft een vrije keuze in navolging van het reglement van de begraafplaats en gemeentelijke verordening.

Bijzetting

Niet iedereen wil as van een dierbare uitstrooien. Er zijn meer mogelijkheden voor asbestemming:
  • Bijzetting van as in een algemene nis, een columbarium of een urnentuin van het crematorium, dan wel begraafplaats. Bij deze keuze is het voor nabestaanden fijn nog een plekje te hebben ter nagedachtenis aan hun geliefde. Wordt gekozen om de as bij te zetten op een begraafplaats of crematorium? Er zal betaald moeten worden voor de duur dat de as wordt bijgezet.
  • Naar huis. Uiteraard kan as ook mee naar huis genomen worden en binnen of buiten in de tuin bewaard worden. Het kan verdeeld worden over meerdere kleine urnen of verwerkt in een kunstwerk, glassculptuur of sieraad.

Begrafenis

Een kerkelijke dienst en begrafenis vormen vaak een twee-eenheid, verzorgd en vormgegeven door predikant, pastor of pastoor. Na een dergelijke dienst kan er echter ook voor gekozen worden iemand te laten cremeren. Eigen persoonlijke inbreng, door het naar binnen begeleiden van een dierbare, het draaien van zijn/haar geliefde muziek of door te spreken tijdens de dienst, kan daarin passen.

Uitvaartonderneming Carla de Baaij heeft goede contacten met diverse predikanten, pastors en pastoors, zodat in de voorbereiding rekening gehouden kan worden met wensen en gebruiken die gelden binnen jullie kerk.

Een begrafenis met persoonlijke invulling, zonder geestelijke, verloopt niet via een vast protocol, er is vrijheid in inbreng en vorm. Rond het graf worden soms nog enkele woorden gesproken, waarna de kist geheel of gedeeltelijk zal dalen. De begrafenisplechtigheid wordt meestal op de begraafplaats afgesloten.
Uitvaartonderneming Carla de Baaij
Uitvaartonderneming Carla de Baaij
Uitvaartonderneming Carla de Baaij

Crematie

De plechtigheid wordt vaak gehouden in de aula van een crematorium of elders, bij deze laatste optie gaat vaak alleen de familie mee naar het crematorium. Tijdens de dienst worden herinneringen opgehaald en wordt er geluisterd naar muziek (Live muziek van een koor of zanger(es) behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden). Er zijn momenten van stilte, bezinning, branden van kaarsen en tonen van foto's.

Condoleance

Na afloop van een begrafenisplechtigheid of crematie is er vaak gelegenheid tot condoleren, een informeel samenzijn. Ook kan gekozen worden na afloop direct naar huis te gaan. In overleg wordt een condoleanceregister verzorgd en advies gegeven over diverse catering mogelijkheden.

Uitvaart en kinderen

Ouders vragen regelmatig wat ze hun kinderen moeten vertellen als iemand overleden is of wat te doen als er binnenkort een dierbare, bijvoorbeeld opa of oma, komt te overlijden. Het liefst behoeden ouders hun kroost voor dit soort gebeurtenissen en bijbehorend verdriet. Kinderen hebben echter zoveel voelsprieten, ze horen, zien en 'ruiken' dat er iets gaande is. Voorkom dat kinderen hun eigen, soms angstige fantasieën ontwikkelen. Niet weten is vaak erger dan weten. Laat u verrassen.

Kinderen vinden het prettig bij een afscheid betrokken te worden. De onbevangenheid, waarmee zij de dood tegemoet treden, kan voor ons zeer verhelderend zijn. Volwassenen zouden soms een voorbeeld aan hen moeten nemen.

Kinderen mogen, als ze dat zelf willen, helpen bij het versieren van de opbaarplek, tekenen en schilderen op de gehele kist of alleen op de deksel, iets voordragen tijdens de dienst, iets uitdelen tijdens de condoleance. Er kan heel veel.

Wenst u informatie?

Neem gerust contact op voor meer informatie of een gesprek over een betrokken afscheid met kinderen.
Ieder leven verdient een persoonlijk, waardig en vooral menselijk afscheid